Van idee tot realisatie

 

Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht en een compleet blanco canvas. Je hebt besloten dat het echt een nieuwe start mag worden. Meubels uit het oude huis gaan niet meer mee.
Alles mag nieuw. Waar begin je dan?

Je hebt het huis al gekocht op basis van plattegronden en een paar impressies….maar er zijn zoveel keuzes te maken. Hoe maak je daar nu een mooi geheel van?

Mijn opdrachtgevers bedachten al snel dat alles alleen bepalen en uitzoeken een hele klus zou zijn en kwamen gelukkig bij Accent in Huis uit voor hulp.
Door te werk  te gaan volgens een stappenplan hebben zij stapje voor stapje zicht gekregen hoe het zou kunnen worden…en als je dan langzaamaan het plan tot leven ziet komen word je vanzelf erg enthousiast.
Jammer dat het dan nog wel een hele tijd duurt voordat je e.e.a. realiteit ziet worden…

Maar ‘first things first’…na een persoonlijke intake waarbij we wensen en eisen besproken hebben krijg je tevens wat huiswerk mee naar huis.

Stap 1. Probeer eens wat beelden te vinden van interieurs die je aanspreken. Het bepalen van sfeer en stijl voor de nieuwe woning is namelijk de start van alles. Met alle input, wensen en eisen gaan we vervolgens aan de slag om voor jou een persoonlijk moodboard te maken, een sfeerimpressie van de stijl, materialen, meubels en kleuren. 

Ik probeer mijn moodboards altijd vrij concreet te maken en minder conceptueel. Zo krijg jij al een heel goed idee hoe het in basis zou kunnen worden. Oh ja, en natuurlijk houden we in dit stadium al rekening met het te besteden budget. E.e.a. moet natuurlijk wel te realiseren zijn in de praktijk.

Stap 2. Het bepalen van een indelingsplan is de volgende stap in het proces. Zodra duidelijk is welke indeling de voorkeur heeft (2D bovenaanzicht) wordt een 3D-visualisatie gemaakt.

Stap 3. Een overzicht van aan te schaffen meubels en materialen geeft je gelijk inzicht of het allemaal bij elkaar past.
 
Stap 4. Nu is het tijd om keuzes samen te laten komen en daadwerkelijk een klap te geven op de te gebruiken materialen en kleuren. Voor welke vloer en wandafwerking kies je uiteindelijk en moeten kleuren voor wanden, kozijnen en plinten nog gefinetuned worden zodra alle vaste gegevens of dat bijzondere behang duidelijk zijn….

Stap 5. Het opstellen van een verlichtingsplan is normaliter ook een onderdeel waar aandacht aan geschonken wordt. In dit specifieke geval zijn vanuit de bouw lichtpunten bepaald en was hier geen invloed meer op uit te oefenen, ook niet door een verlaagd plafond te realiseren bv. Slechts op specifieke delen van wanden en plafonds was het mogelijk om hiervoor bevestigingsmogelijkheden te laten realiseren. Dit onderdeel is in dit plan dan ook summier meegenomen in de vorm van hang- en tafel/vloerlamp.

Stap6. Maak een realistische planning met oog op de werkzaamheden na oplevering van de woning. Dan begint het werk voor jou als eigenaar eigenlijk pas echt. Stucadoor, schilder, behanger, leverancier van vloer- en raambekleding kunnen pas aan de slag als jij de sleutel in handen hebt en dan moeten ze uiteraard wel in logische volgorde de woning in. Stucadoor, installateurs van sanitair, tegelzetters eerst, daarna schilders. Dan de vloerenleggers, installateur van keuken en maatwerkmeubels, dan pas kan er ingemeten worden voor raambekleding en als laatste gaan pas de meubels en de verlichting erin. Hou rekening met droogtijden van diverse materialen. Muren moeten droog zijn voor er geschilderd of behangen kan worden. Ook is het  van belang dat de cementdekvloer droog is voor er bv. een houten vloer op komt. Zit als eigenaar ook bovenop deze planning, want als er een partij onverhoopt uitvalt of verstek laat gaan (ja, duimen van niet, maar in de bouw komt het helaas soms voor…hoe goed je ook bent voorbereid), kamp je direct met vertraging in het gehele proces van realisatie.
Stap 7. En als je dan bent ingehuisd, zorg dan ook dat je echt de laatste afwerkpuntjes niet vergeet. Ook al ben je moe en heb je er wellicht geen zin meer in om dat laatste plintje nog te schilderen of dat plankje op te hangen. Vergeet de finishing touch styling niet! Juist de aankleding van een ruimte maakt het verschil in sfeer. Het is met recht het puntje op de spreekwoordelijke i. Nu kan het genieten beginnen…
Het resultaat: